Frågor & svar

Vem kan starta en egen insamling?

Vem som helst kan starta en insamling, till exempel privatpersoner, skolor, föreningar och företag.

Måste jag välja ett foto?

Nej. Om du inte väljer ett eget foto så visas en barnbild från Rädda Barnen. Väljer du en egen bild har du däremot större möjlighet att samla in pengar. Ju mer personlig din insamling är, desto större är chansen att dina vänner och bekanta vill vara med och stödja.

Måste jag sätta ett mål för min insamling?

Ja, det måste du. Det har visat sig att ett mål ökar motivationen att skänka pengar.

Hur högt insamlingsmål ska jag sätta?

Det bestämmer du själv, det finns ingen gräns.

Hur länge kan jag samla in till min insamling?

En insamling kan pågå hur länge som helst, men vi rekommenderar att hålla ner tiden för att få mer fart och styrka i insamlingen. En lagom längd på en aktiv insamling är två månader. Sen kan man alltid starta en ny insamling eller förlänga den befintliga om det behövs.

Hur får jag in pengar i min insamling?

Du sprider din insamlingssida i sociala medier via länkarna i nederkant på din insamlingssida (facebook, twitter eller e-post) eller också kan du kopiera in länken som finns högst upp i adressfältet på webbsidan. Uppmana dina vänner, bekanta, kollegor och andra att stödja din insamling. Det kan de göra genom att gå in på din insamlingssida och klicka på ”Ge en gåva” och sätta in pengar via bankkort eller via internetbank. De får ett eget kvitto på sin insättning. Du kan dagligen följa hur mycket pengar totalt som kommer in och namn på den som skänkt pengar.

Hur kan jag skänka en gåva till en egen insamling?

För att stödja en insamling kan du skänka en gåva via insamlingens sida. Där klickar du på ”Ge en gåva” och sätter in pengar via bankkort eller internetbank. I samband med att du gör insättningen kan du skriva en personlig hälsning till insamlaren, till exempel ”Här kommer mitt bidrag! Lycka till med din insamling!”. Denna hälsning kommer sedan att synas på insamlingens sida. Vi visar aldrig upp storleken på summan som skänkts. Självklart kan du också välja att vara anonym!

Vart går pengarna?

Rädda Barnen använder pengarna där behoven är som störst och där våra barnrättsexperter bedömer att de gör mest nytta för barnen. Med ditt stöd kan vi agera blixtsnabbt vid krig och katastrofer och skapa långsiktiga hållbara förändringar i barns liv – både i Sverige och över hela världen. Du är med och räddar barns liv och ser till att barn får en trygg barndom. Tack.

Hur får jag veta hur mycket som kommer in?

Genom att logga in på din insamlingssida kan du dagligen följa hur mycket pengar du fått in.

Kan jag se vem som har skänkt pengar till min insamling?

Ja, du kan se vilka som bidragit om du går in på din insamlingssida. Du kan dock inte se namnet på någon som valt att vara anonym.

Hur hittar jag andra insamlingar?

På egeninsamling.raddabarnen.se hittar du alla insamlingar – både de som är igång och de som avslutats.

Jag har glömt mitt lösenord

Om du har glömt dina inloggningsuppgifter kan du enkelt få hjälp genom klicka på länken ”Glömt lösenord” under inlogg.

Kan jag styra pengarna dit jag vill?

För att vi ska kunna arbeta på ett så kostnadseffektivt sätt som möjligt och för att kunna förändra livet för så många barn som möjligt, kan vi inte öronmärka dina pengar till ett särskilt ändamål. Om alla givare individuellt väljer var deras pengar ska användas, skulle våra kostnader öka för administration och insamling. Det skulle kräva mer uppföljning, återrapportering och kvalitetskontroller – och det skulle innebära mindre pengar till våra direkta insatser för barn.

Kan jag göra skatteavdrag för min egen insamling?

Nej, tyvärr.

Jag kan inte dela min insamling på Facebook

Om det är problem med delningsknappen, kan du kopiera länken till din insamlingssida och klistra in den direkt i din statusuppdatering och trycka på ”enter”. Då kommer ”en vanlig delningsbild” upp.

Kan jag lägga till pengar från till exempel min bössinsamling eller pengar som sätts in via inbetalningskort till min insamling?

Nej, tyvärr. Din insamling på egeninsamling.raddabarnen.se kan endast ta emot pengar som skänks direkt på din insamlingssida via bankkort eller internetbetalning.

Kan jag ha flera insamlingar igång samtidigt?

Ja, det går alldeles utmärkt att ha flera igång samtidigt.

Har du fler frågor?

Du är alltid välkommen att kontakta kundservice@rb.se

Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

Close